Waarom je de gebruiksaanwijzing van je duikcomputer moet lezen

uwatec Suunto onderwater

Volgens de DAN, materiaal problemen is de oorzaak van 15% van de fatale duikongevallen, echter de onderliggende oorzaak van de meeste van deze tragische situaties ligt bijna altijd in gebruikersfouten. Incorrect gebruik, onjuiste instellingen of configuratie, gebrekking onderhoud of onbekendheid met de appartuur zijn maar een paar voorbeelden die meetstal ten grondslag liggen en dus de werkelijke oorzaak zijn .

De beste manier om dit te voorkomen is door al je apparatuur en haar mogelijkheden en functies goed te leren kennen. Dit doe je door te oefenen en het te gebruiken. Maar voor een uitrustingsstuk is dat vaak niet afdoende.

Wanneer het op een duikcomputer aankomt hoor je eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. 

Waar duikdiepte en resterende nultijd makkelijk te begrijpen zijn komt het aan op alle ander functies en weergaves. Als er namelijk iets even wat minder goed gaat of onduidelijk is, moet je presies weten wat je computer je verteld. Tetst hebben aangetoond dat de waarschuwingen en manier wanneer, hoelang en op wat voor manier die zichtbaar zijn bij de verschillende merken en types sterk verschillen. Sommige computers geven bijvoorbeeld waarschuwen over het missen van een decompressie stoppen na 5 minuten en gaan dan over naar een diepte meter en tijd modes en stoppen elke weergaven met beterkking tot decogegevens. Ander modelen doen dat al na 1 of 2 minuten. Met namen bij het niet volgen van de aangegeven opdrachten van de duikcomputer verschillen de visuele waarschuwingen (locatie, uitingen) per model. De waarschuwingen kunnen zeer divers zijn. Denk dan aan "VIO", "VIOLATION", "SOS", "Er" of "EEEE" Sommige stoppen zelfs met alle functies, sommige geven nog tijd en diepte en weer ander laten nog nagenoeg alle duikdata zien. 

Er zijn diverse goed gedocumenteerde (bijna) ongevallen waar duikers in serieuze problmen beland zijn als gevolg van het niet weten wat de computer hun vertelde tijdens hun duik. Het goed bestuderen van je gebruikershandleiding zodat je in alle situaties weet wat je computer aangeeft en weergeeft kan het verschil maken. Als je goed weet wat je computer aangeeft kun je ook beter gebruik maken van de mogelijkheden van je computer. 

De meeste merken hebben tegenwoordig hun gebruiksaanwijzingen online staan dus dit stelt je instaat om deze te lezen en bestuderen alvorens je over gaat tot de aanschaf van de computer. Je kunt zo ook een betere keuze maken bij de aanschaf.